14.03.2012

Yakitori

Yakitori, Japonya'da çok çok ünlü bir yemek. Türkiye'deki her Uzak Doğu restoranında da yakitori bulmak mümkün. Çok farklı bir şey değil aslında. Şişe geçirilip, ızgara edilmiş soslu tavuk da denilebilir aslında. Ama her Japon yemeğinde olduğu gibi, asıl olay sosta!


Benim elimde de yakitori sosu olunca, arada bir bu leziz şeyi yapmadan olmaz tabii ki... Öncelikle şunu söyleyeyim, Türkiye'de bu sos hiçbir yerde satılmıyor. Ama burası hariç dünyanın hemen hemen her yerinde bulunabilir bir şey. Yurtdışına çıkan herhangi bir eşten, dosttan, akrabadan istetilebilir. Yalnızca denemeden önce şunu bilmekte fayda var, tatlı ve tuzluyu birbirine karıştırmayı sevmeyenler denemesin. Çünkü bu tatlı bir sos. Nasıl yapılır derseniz... Yapılışı çok basit!

Öncelikle tavukları orta büyüklükte küp küp doğruyoruz. (ne kadar yiyecekseniz o kadar, miktar vermiyorum)

Daha sonra tuvukları bir kaba alıp, üzerine bolca (abartmadan) sostan sıkıyoruz. Azıcık da zeytinyağı ilave edip bir güzel harmanlıyoruz. Peşine şişlere diziyoruz. Orjinalinde aralarına pırasa diziliyor ama ne yazık ki bende yoktu. Gerçek tadı alabilmek için, mümkünse bu tarifi mangal sefası sırasında deneyin. Izgarada pişmesi gerekiyor çünkü. Ev ızgaraları da olur. Fakat ben tavada yaptım. Tavada yapmak isteyenler de tavayı yağ koymadan iyice kızdırsınlar. 

İlk seferde yağ eklemeye gerek yok. Eğer gerek görülürse sonradan ilave edilebilir. Döndüre döndüre dilediğiniz şekilde pişirin. Arada tekrar fırça yardımıyla pişmekte olan tavuklara sostan sürün.Veeeee yakitori hazır! İşte bu kadar basit ve çabuk bir yemek.


2 yorum:

  1. Ben tare sosunu sevmiyorum ya.Ablam bayılırdı.
    Afiyet bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok seviyorum. Yakisoba sosuna da bayılıyorum. Ama onu kimse bulamadı henüz =( Evde kendi imkanlarımla yapmaya çalışıyorum sosu. Onu da yayınlayacağım en kısa zamanda.

      Sil